Cum poți lua pensie cu 5 ani de contribuție la stat. Câți bani poți primi
Pensiile se acordă în funcție de stagiul complet de cotizare sau în funcție de vârstă, dar sunt și cazuri în care se pot obține acești bani cu doar 5 ani de contribuție la stat. Bineînțeles că, pentru a reuși să primești bani în această situație, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții.
Cum poți primi pensie cu 5 ani de contribuție
În general, persoanele care ies la pensie trebuie să se încadreze în anumite standarde. Astfel, bărbații se pot pensiona dacă au împlinit vârsta de 65 de ani sau dacă au cotizat cel puțin 15 ani la bugetul de stat. În ceea ce le privește pe femei, acestea au dreptul să iasă la pensie dacă au 63 de ani și dacă au bifat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani. Pentru ca pensia să fie completă, ar trebui ca persoanele să aibă o contribuție la stat de 35 de ani.
Bineînțeles că sunt și excepții de la aceste reguli generale. De exemplu, sunt situații în care o persoană poate primi pensie, chiar dacă a contribuit doar 5 ani la bugetul de stat. În această categorie intră, de exemplu, cei care au îngrijit bătrâni. Cererea pentru pensie poate fi făcută doar dacă persoana în cauză nu a plătit niciun fel de cotizație înainte de anul 1996. În plus, această pensie nu poate fi acordată oricând.
Concret, se poate primi pensie pentru o contribuție de doar 5 ani, doar dacă persoanele respective nu au cotizat la bugetul de stat până la data de 31 decembrie 1995. Respectiva pensie va fi acordată în momentul în care persoana a atins vârsta necesară de pensionare și vechimea în muncă, acestea fiind calculate în funcție de legile din fiecare țară.
De exemplu, dacă o persoană a îngriit bătrâni într-o țară străină, toți acei ani se vor aduna cu perioada în care a lucrat în România. Tot ce trebuie să facă cel care vrea să iasă la pensie este să depună dosarul în România, iar anii pe care i-a petrecut lucrând în altă țară se vor adăuga la vechime. Este important de știut și faptul că perioada lucrată în afara țării trebuie să fie mai mare de un an. În plus, este obligatoriu ca persoana în cauză să fi lucrat cu un contract de muncă.
Ce se întâmplă dacă vrei să te pensionezi în alte țări
Sunt și persoane care, după ce au lucrat în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, își doresc să-și depună dosarul de pensionare în țara respectivă. Acest lucru poate fi realizat. Mai mult, în această situație, persoana poate aduce și toate actele necesare prin care să dovedească faptul că a muncit și în România. Astfel, pensia va fi mai mare și i se va lua în considerare și perioada lucrată în țara natală.
Un alt aspect important este acela că oamenii care au muncit și în altă țară, dar se vor pensiona în România, nu vor primi pensia de la statul român, pentru anii petrecuți în afara granițelor. Respectiva sumă va fi virată de către statul pentru care a lucrat cetățeanul român.
Sunt și persoane care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană. În acest caz, acestea au dreptul la pensie din fiecare stat. Totuși, banii vor fi primiți în momentul în care persoana îndeplinește criteriile de pensionare din fiecare țară. Țineți cont că vârsta de pensionare nu este aceeași în fiecare stat membru al UE.
În România, cei care au plătit contribuții doar 5 ani se încadrează la pensia minimă. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim brut și reprezintă 40% din acesta. În cazul în care salariul minim se modifică, același lucru se va întâmpla și cu pensia. În 2020, salariul minim brut pe economie a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. 40% din această sumă reprezintă 892 de lei.